Μαθήματα Κεραμικής τεχνης Πατινιώτης Κεραμευς - Χειροποίητα κεραμικά

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ

Μαθητής Συνεργάτης και Δάσκαλος.
Η κεραμική είναι η αρχαιότερη δραστηριότητα - τέχνη (ίσως και επάγγελμα) στην ιστορία του ανθρώπου. Είχε πρωταρχικό σκοπό την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών, με αντικείμενα καθημερινής χρήσης, με την κατασκευή μαγειρικών σκευών και αγγείων, με την κατασκευή πλίνθων για καταλύματα, αλλά ταυτόχρονα κάλυπτε και την ανάγκη της καλλιτεχνικής και λατρευτικής έκφρασης, με δημιουργία θρησκευτικών και διακοσμητικών αντικειμένων από πηλό. Η πολιτισμική εξέλιξη και η τεχνολογία έχει αναιρέσει πολλές χρήσεις αλλά εξακολουθεί παραμένουσα μια εφαρμοσμένη και "καλή" τέχνη που εξελίσσεται με νέες τεχνολογίες τεχνικές υλικά και χρώματα.
Με την διδασκαλία
της πηλο-πλαστικής που είναι ταυτόσημη σε όλους τους λαούς, των κριτιρίων επιλογής των χωμάτων ανάλογα με το είδος και τη χρήση των αντικειμένων, των χρωστικών μεθόδων και των βασικών τεχνικών ψησίματος, ο κάθε ένας απο μας μπορεί να βρει μια δημιουργική απασχόληση,

Γαλλία
kiln of paper Vallauris France

και γιατί όχι και μια επαγγελματική διέξοδο πάνω στο τεράστιο πεδίο εφαρμογών που έχει η κεραμική τέχνη.
Η δική μου συμμετοχή σε συλλογικές ή στοχευμένες δραστηριότητες μαθητείας αλλά και σε τοπικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν κεραμικά δρώμενα εχει αυτό το σκοπό και τον στόχο. Πρέπει οι νέοι να μάθουν για να συνεχίσουν αυτα που γνωρίζουν οι παλαιότεροι και να κρατήσουν την μνήμη του πηλού ζωντανή. Η βιομηχανική κοινωνία δεν μπορεί να μας στερήσει την επαφή με την αρχέγονη μήτρα μας που είναι το χώμα, τα τεχνολογικά προϊόντα να υποκαταστήσουν τον χειροπλάστη κεραμίστα με την πρέσσα, και το κεραμικό με την ακρυλική πάστα και τον γύψο.

Όσοι παραμένουμε πιστοί στ
ην παραδοσιακή διακοσμητική κεραμική, και αγγειοπλαστική τέχνη αλλά και οι "εκσυγχρονιστές" της, εχουμε υποχρέωση να την κρατήσουμε ζωντανή διδάσκοντας την. Έχουμε υποχρέωση πρωταρχικά να μάθουμε και να μεταδώσουμε στους άλλους την Ελληνική κεραμική που έχει επιδείξει αυτούσια έργα τέχνης από την πρωτόγονη μορφή μέχρι σήμερα.
Τάσος Πατινιώτης
 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού