Φεστιβαλ κεραμικής στην Γαύδο - Χειροποίητα κεραμικά

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ

Απόσπασμα απο αρθρο στην Ελευθεροτυπία 27/11.2010
Επαυλη από την εποχή του Χαλκού στη Γαύδο
Του ΠΑΝ. ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ

Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

.......Κεραμικά

Στην κεραμική «συλλογή» της συγκαταλέγονται πίθοι, πιθαμφορείς και πιθοειδή, λεκανίδες, αρκετές χύτρες και μαγειρικοί δίσκοι, πολλές πρόχοι, αμφορείς και άλλα αγγεία, κατασκευασμένα από ντόπιους πηλούς καλής ποιότητας -άλλωστε η Κρήτη, έχει παράδοση στην αγγειοπλαστική, που φέρουν συχνά γραπτή ή πλαστική διακόσμηση.

Τα αγγεία είναι επηρεασμένα από τους μινωικούς κεραμεικούς ρυθμούς, καθώς και την ευρύτερη αιγαιοκυκλαδική αγγειοπλαστική. Τέτοια αγγεία ταξίδευαν και εκτός Γαύδου: τουλάχιστον μέχρι το σημαντικό λιμάνι του Κομμού, στην απέναντι ακτή του Λιβυκού, αλλά και μέχρι το σπήλαιο των Καμαρών, στον Ψηλορείτη, από όπου είναι ορατή η Γαύδος.
Ακόμα, αναδείχθηκαν πολλά εργαλεία άλεσης, τμήματα πέτρινων αγγείων, καπάκια και πώματα, μερικά χάλκινα αντικείμενα, αλλά και χάντρες από φαγεντιανή και ημιπολύτιμους λίθους και δύο σφραγίδες. Μία εξ αυτών είναι από φλεβωτό αχάτη και φέρει καλοφτιαγμένη παράσταση πλοίου με ανοιχτά πανιά.
«Παρόμοια ευρήματα», λέει η Κατερίνα Κόπακα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, «δείχνουν μια άνεση στην καθημερινότητα των χρηστών του κτιρίου στα Καταλύματα και γενικότερα μια άνθηση στη Γαύδο της εποχής, που θα πρέπει να συνδεόταν σε μεγάλο βαθμό με την ακμή της σύγχρονής της ανακτορικής Κρήτης».

Νησί με ιστορία

Στη σχεδόν 20ετή έρευνά των πανεπιστημιακών στη Γαύδο, έχει τεκμηριωθεί ότι το νησί αποτελεί μουσείο της φύσης και του πολιτισμού -από τα σπάνια στον πλανήτη μας- και χρήζει κάθε δυνατής κεντρικής προστασίας. Τα ανασκαφικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι η ιστορία του νησιού ξεκινά από πολύ νωρίς. Ηδη στο πρώιμο παλαιολιθικό παρελθόν, δηλαδή τουλάχιστον 130.000 χρόνια πριν, φαίνεται ότι η Γαύδος πέρασε τόσο διαστήματα ευημερίας όσο και μεγάλης ύφεσης.


Κρητικά Νέα (εκδήλωση στην Γαύδο 2009)
«Νιώσαμε τον πηλό στο πετσί μας»


31/08/2009
EΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ «ΧΑΠΕΝΙΝΓΚ» ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ(ΚΡΗΤΗ) ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΓΚΑΛΕΡΙΣΤΑΣ-ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΚΕΡΑΜΩΝ» Κ. ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ.
Συγκεκριμένα υπογραμμίζει «με ολονύκτιες σπονδές στην Καλυψώ και στις Νύμφες του Λιβυκού, στο νησί της ευγονίας ψήσαμε οφτά, ολόγλυφους αγγέλους και γυναικείους κορμούς, ανάγλυφους ήλιους, γλάρους και περιστέρια, με πυρά από θαλασσόξυλα, ξερόκλαδα κέδρων και πεύκων, εμπλουτισμένα με φύκια, κοχύλια και θυμάρια σε χάρτινο βωμό.
Αρχιερέας χάρτινου καμινιού ο γνωστός κεραμίστας Τάσος Πατινιώτης, με ιερατείο κεραμίστες - αγγειοπλάστες (Τάκη Παπαζαφειρόπουλο, τακτικός παραθεριστής της Γαύδου, την Γαυγιώτισσα, Κέλλυ Καλίνικου, τη Μαριάνθη Σφακιανάκη με μαθήτριές της από Ηράκλειο και Πάτρα (Φωτεινή, Ελένη, Στέλλα, Τέτα), την ξυλογλύπτρια Ελένη Χριστοπούλου και με πολύτιμους βοηθούς τους μαθηματικούς Δημήτρη Τιμπιλή, Κώστα Παπαπαναγιώτου) που μας φιλοξένησαν στην όμορφη αμμουδιά, μπροστά από το απέριττο καφέ-μπαράκι, στο Σαρακήνικο και τον Επιγραφολόγο, Μηνά Τσικριτζή.
Στο άναμμα και το άνοιγμα του καμινιού συμμετείχαν και η Καθηγήτρια της Αρχαιολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αρχαιολόγος κ. Κατερίνα Κόπακα, με όλη την ανασκαφική ομάδα (που ανταλλάξαμε επισκέψεις και μας ξενάγησαν στον χώρο ανασκαφής στα Σιώπατα).
Σε όλη τη διαδικασία του πλασίματος της επιζωγράφισης και της όπτισης των κεραμικών στο χάρτινο καμίνι συμμετείχαν και βοήθησαν μικροί και μεγάλοι κάτοικοι της Γαύδου και επισκέπτες που τον ενθουσιασμό τους τον εκδήλωσαν με διονυσιακούς χορούς, μασκαρέματα και ολόσωμη αλληλοεπίχρυση με αργυλόμαζα. Ένιωσαν τον πηλό στο πετσί τους, όπως λέμε.
Το αστικό μας πρόγραμμα περιλάμβανε επιβίβαση και συγκέντρωση υλικών αργυλόμαζας και καύσιμης ύλης, πλάσιμο και αγγειογράφηση κεραμικών την Παρασκευή 7 Αυγούστου.
Το Σάββατο στήσιμο και άναμμα του χάρτινου καμινιού με ολονύχτιο ψήσιμο. Άνοιγμα του καμινιού την Κυριακή το απόγευμα. Έκθεση των αντικειμένων και αναχώρηση τη Δευτέρα 10 Αυγούστου.
Εκ των υστέρων διαπιστώνω πως κάπως έτσι έγινε, πάντα μέσα στους γαυγιώτικους ρυθμούς και χρόνους, που μπέρδεψαν ακόμη και τους ιστορικούς στην παραμονή του Οδυσσέα σε ένα, επτά και δέκα έτη.
Στη Γαύδο ζεις την αιωνιότητα των θέλγητρων της Καλυψούς περικυκλωμένος από τις μυθικές και σύγχρονες νύμφες ανάμεσα στο ιερό άλσος των αιωνόβιων μυροφόρων κέδρων, των πεύκων, την αλμύρα της πεντακάθαρης διαυγούς θάλασσας με τα διάφανα νερά και τα μεθυστικά αρώματα της μυριόφυτης, χαμηλής βλάστησης, το ζουζούνισμα των μελισσών στα ολάνθιστα θυμάρια και τον αέναο παφλασμό των κυμάτων στις πανέμορφες αμμουδιές με τα γραφικά ταβερνάκια που γεύεσαι καλομαγειρεμένα, δελεαστικά εδέσματα και απολαμβάνεις απεριόριστα την τσικουδιά και το κοκκινέλι και ξεχνάς τον έξω κόσμο.
Συνιστώ να επισκεφτείτε αυτό το ονειρεμένο περιβάλλον της Ωγυγίας, με το σεβασμό που και οι κάτοικοι του το περιβάλλουν από την νεολιθική εποχή, τώρα που η ανασκαφική ομάδα θα σας ξεναγήσει στα χνάρια τους. Επίσης ο φαροφύλακας κ. Γιώργος Δημαράς θα σας ξεναγήσει στον επιβλητικό φάρο, σε μια υπέροχη έκθεση με γκραβούρες και φωτογραφίες από φάρους της Ελλάδας.
Κι αν για τους φυσιολάτρες και τους μελετητές είναι Γη της Επαγγελίας, για τους κεραμιστές είναι Παράδεισος. Φλέβες κοιτασμάτων με εκατοντάδες κυβικά καθαρής αργυλόμαζας για όλες τις χρήσεις και χιλιάδες όστρακα και ευρήματα από την προμινωική εποχή μέχρι πρόσφατα θα δώσουν έναυσμα και έμπνευση.
Η πρόσκληση ανανεώθηκε από τον Κώστα και το Δημήτρη, αλλά και από την Κέλλυ Καλίνικου που αναστηλώνει το πατρογονικό της πετρόχτιστο στην Άμπελο και προετοιμάζει εργαστήρια και χώρο φιλοξενίας για κεραμικά και πολιτιστικά δρώμενα. Όσοι επιθυμούν ένα ταξίδι στον περασμένο αιώνα για να ζήσουν σε άχρονους ρυθμούς ένα απέριττο περιβάλλον, συντροφιά με τους αλώβητους Κρήτες της Γαύδου, ας σχεδιάσουν την οδύσσειά τους.
Στα νοτιότερα της Ευρώπης, νοτιοδυτικά της Κρήτης, από τη Χώρα Σφακίων ή από την Παλιόχωρα, ευλίκνιστο καραβάκι, συνοδευόμενο με γλάρους, δελφίνια και φώκιες, θα τους ταξιδέψει στην επιστροφή του χρόνου, όπου θα συναντήσουν ένα ρεαλιστικό μύθο.
Αναχωρήσαμε από την Γαύδο ανανεωμένοι και για να καθησυχάσω το φίλο φωτογράφο Χρήστο Στεφανάκη και τον συγγραφέα του οδηγού «Γαύδος» Ι. Μαθιουλάκη, του επισημαίνω δεν φάγαμε κεδρόκουκα της ευγονίας. Τα φυλάξαμε για καλούς φίλους.»

 
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού